Acasă » Blog » Curiozități

Aruncarea ciocanului - cum distracția fierarilor irlandezi a devenit o disciplină sportivă ?!

23 Mai 2020 57 0 Curiozități

Aruncarea ciocanului a fost inclusă ca disciplină sportivă în programul Jocurilor Olimpice din 1900, care au avut loc la Paris. De menționat că proiectilul aruncat de sportivi nu semăna nici pe aproape cu un ciocan - era o bilă de metal conectată la mâner cu un cablu de oțel flexibil. Câștigătorul competiției a fost un american de origine irlandeză J. Flanagen, care a reușit să arunce ciocanul la 49 de metri 73 de centimetri. Trebuie spus că Flanagen a câștigat următoarele două olimpiade - 1904 și 1908. Totuși de ce o minge de metal se numește ciocan și cum a intrat acest tip de atletism în programul Jocurilor Olimpice?

Această distracție a apărut abia în secolul al XIX-lea în Irlanda. Iar primii aruncători au fost fierarii locali. O legendă irlandeză spune că doi fierari după o zi grea de muncă au decis să meargă la barul din apropiere, însă înnainte de toate au decis să încheie un pariu - cine aruncă ciocanul mai departe, cel care pierde face cinste câștigătorului. Și în curând alți fierari au început să concureze între ei.

La început nu existau reguli stricte de aruncare: concurentul putea să arunce ciocanul din alergare, din loc sau, de exemplu, făcând mai multe viraje, ceva de genul sportivilor moderni. Distanța de aruncare era măsurată de la locul în care se afla piciorul din față, până la atingerea pământului de către ciocan. Atunci foloseau cel mai obișnuit ciocan, cel cu care lucrau la forjă. 
Nu existau garduri ale sectorului și proiectilul putea zbura în orice direcție. Nu este surprinzător că, pentru public, un astfel de divertisment se putea încheia trist. Adesea se concura nu doar la aruncare în lungime, ci și în înălțime.

Treptat, nu doar fierarii au început să ia parte la turnee. Iar competițiile în sine au început să devină tot mai populare în Anglia, iar în curând și în Statele Unite. Mai mult decât atât, britanicii pedanți, au decis să aducă greutatea proiectilului la o greutate fixă - 16 pounds (7.257 kg). Această regulă este valabilă până în prezent. În 1875, au fost adoptate regulile, potrivit cărora, proiectilul trebuia aruncat dintr-un cerc cu un diametru de 7135 m. Aspectul ciocanului însuși s-a schimbat, acesta a luat forma unei mingi, totuși numele de ciocan s-a păstrat pînă în prezent.

Dacă irlandezii la început aruncau ciocanul doar pentru distracție, atunci britanicii, pe lângă instituirea regulilor, au început să înregistreze toate rezultatele obținute. De exemplu, câștigătorul primului campionat național din 1866 a fost R. James cu un scor de 24 de metri și 50 de centimetri. În anii optzeci ai secolului XIX, aruncarea cu ciocanul a început să fie inclusă în procesul de împăcare a doi rivali la Universitățile Oxford și Cambridge.

Începând cu anii optzeci, femeile au început să încerce aruncarea ciocanului, iar din 2000 chiar au câștigat dreptul de a concura la Jocurile Olimpice. Singura consolare pentru bărbați este că ciocanul feminin este mult mai ușor, masa lui fiind aproape în jumătate - 4 kilograme.

Recomandări:
  Muntele Rushmore - memorialul celor 4 președinți sculptați în stâncă. Cum și de ce a fost construit ?
  01 Iun 2020 45

  Memorialul Naţional „Mount Rushmore” este situat în masivul Black Hills, la sud-vest de orașul Keyston în Dakota de Sud, SUA. Muntele respectiv este cunoscut prins sculpturile de 18,6 metri înălțime sculptate în roca sa de granit care-i reprezintă pe patru dintre primii președinți ai SUA: (poza de la stânga la dreapta): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln. 

  Mai mult
  Hachiko istoria unui câine care a emoționat o lume întreagă (Foto)
  02 Iun 2020 49

  Hachiko  - un câine din rasa Akita Inu, considerat un simbol al fidelității și devotamentului din Japonia.

  Mai mult
  „Busola solară” a vikingilor. metoda ingenioasă prin care aceștia se orientau pe mare.
  10 Iun 2020 45

  Știai că busola magnetică este inutilă în regiunile polare ?! Dar cum se orientau atunci popoarele nordice? O metodă inedită folosită de către vikingi cu sute de ani în urmă, a fost redescopeită abia in secolul XX.

  Pe lângă faptul ca vikingii adesea sunt priviți ca niște tâlhari grosolani, aceștia mai sunt considerați și bravi marinari, care nu știau de busola magnetică dar în același timp se orientau perfect pe mare, navigând până în Groenlanda și America de Nord. 

  Mai mult
  Cum împăratul Nero a fost desemnat campion olimpic.
  04 Iul 2020 42

  Împăratul Nero (anii 35 e.n și 68 e.n), a dorit să devină campion olimpic. În anul 67 e.n. el a decis să participe la cursa carelor de luptă. Carul său a fost tras de zece cai, dar nu de patru după cum prevedea regulamentul, iar intr-un final pentru ași asigura victoria, adversarilor li sa interzis participarea la cursă. Totuși acesta nu a putut incheia cursa, cazând din car, din cauza că era foarte beat, însă cu ajutorul slugilor a fost târât până la finiș și a fost desemnat campion.

  Mai mult
  Ce se întâmplă dacă răsucești o cârpă umedă in spațiu ?! (Video)
  10 Mai 2020 76

  Astronautul, Chris Hadfield, de pe Stația Spațială Internațională , a încercat să răsucească o cârpă umedă la bordul navei. Vezi î cum se comportă apa în spațiu. Și ce ia reușit astronautului.

  Mai mult
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES