Acasă » Blog » Curiozități

„Busola solară” a vikingilor. metoda ingenioasă prin care aceștia se orientau pe mare.

10 Iun 2020 46 0 Curiozități

Știai că busola magnetică este inutilă în regiunile polare ?! Dar cum se orientau atunci popoarele nordice? O metodă inedită folosită de către vikingi cu sute de ani în urmă, a fost redescopeită abia in secolul XX.

Pe lângă faptul ca vikingii adesea sunt priviți ca niște tâlhari grosolani, aceștia mai sunt considerați și bravi marinari, care nu știau de busola magnetică dar în același timp se orientau perfect pe mare, navigând până în Groenlanda și America de Nord. 

Într-una din vechile povestiri islandeze (sfârșitul secolului al IX-lea - începutul secolelor al X-lea) este descris un episod de navigare pe vreme înnorată și furtunoasă, când vikingii nu se puteau orienta nici după soare: „Vremea era înnorată și furtunoasă ... Konung a privit în jur și nu a găsit nici-o bucată de cer albastru. Apoi a luat „piatra soarelui”, a ridicat-o la ochi și a văzut unde Soarele își trimite raza prin piatră ".

În 1967, arheologul danez Thorkild Ramskou a presupus că „Piatra solară” a vikingilor era un fel de cristal polarizant natural. Într-adevăr, un filtru de polarizare îndreptat spre cerul acoperit cu nori face posibilă determinarea locului în care polarizarea luminii este maximă și unde este minimă, astfel putem să înțelegem unde se află soarele. Lumina soarelui în sine nu este polarizată, dar norii o polarizează. 
Această metodă de navigație a fost descoperită abia în secolul XX și a fost folosită în aviația polară până la apariția busolei radio și a navigării prin satelit, dar probabil vikingii au cunoscut-o cu sute de ani în urmă. Apropo, albinele o folosesc în zilele posomorâte, deoarece ochii lor percep lumina polarizată.

Recent, ipoteza arheologului danez a fost confirmată de oamenii de știință de la laboratorul de optică biologică de la Universitatea din Budapesta. Ei au făcut o expediție în Arctica în care au demonstrat că chiar și un polarizator primitiv ne permite cu adevărat să indicăm direcția către Soare prin ceață vreme posomorâtă. Metoda funcționează și atunci când ssoarele este la câteva grade sub orizont, dar de acolo luminează bolta cerului.

În natură sunt cunoscute mai multe tipuri de minerale cu astfel de proprietăți. Însă pe care anume vikingii lau numit „Piatra solară” rămâne un mister, sau poate chiar au folosit mai multe tipuri de minerale...

Bijuteriile găsite pe insula Gotland (Suedia) demonstrează abilitățile meșterilor nordici. Vikingii cunoșteau cum să prelucreze lentilele și știau bine proprietățile diferitelor minerale.

Culoarea acestui mineral de iolit se schimbă brusc de la transparent la violet opac, deoarece orientarea unui filtru polarizant liniar este rotită cu 90 de grade (în natură norii polarizează lumina solară). Acest mineral mai este cunoscut și sub denumirea de „busola solară a vikingilor”, deoarece poate detecta polarizarea luminii solare pe cer și, astfel, poate determina locația Soarelui pentru navigare chiar și în zilele înnorate sau când soarele este sub orizont, fiind foarte util pentru zona nordică, unde busola magnetică nu funcționează.

Imagini
Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES