Acasă » Blog » Psihologie

Ce este dialogul Intern, cum să-l stopăm?

01 Mai 2020 62 0 Psihologie

Dialogul intern (în continuare DI) poate fi definit ca fiind o comunicare a unei persoane cu ea însăși , elementul conversației interne care asigură dialogismul conștiinței este considerat reflecție, care are la bază concentrarea atenției unei persoane asupra experienței și condiției subiective.
Una dintre cauzele principale ale dialogului intern poate fi un conflict mental al două puncte de vedere divergente ale unei singure persoane.

Psihiatrul american, Eric Berne, definește dialogul intern ca  - comunicare nesfârșită a diferitelor stări de ego - copilul, părintele și adultul. Aceste modele se află într-o continuă comunicare contradictorie. 
DI  prin natura sa, nu este ceva dăunător sau vreo abatere de la normă. Aceasta este o parte integrantă a naturii umane, una dintre funcțiile procesului gândirii. Cu toate acestea, atunci când DI pune stăpânire pe o persoană și acest proces iese de sub control, când o persoană începe să se asocieze pe sine și lumea exterioară cu ceea ce crede, cu gândurile sale , pot apărea  probleme... 

Problematica dialogului intern constă în faptul că activitatea excesivă a acestei funcții blochează percepția obiectivă a realității. Adică mintea noastră nu vede ceea ce se petrece de fapt ,ci doar o viziune proprie bazată pe concepțiile și ideile acumulate din experientile trecute care au contribuit la formarea propriei identități. Există un fel de blocare a posibilității de a învăța lucruri noi. În plus, susținerea continuă a dialogului intern, care se produce incontrolabil, fără niciun scop, ne consumă multă energie și resursele noastre mintale.
 Putem evidenția o serie de consecințe negative ale conversațiilor interminabile cu voi înșivă:
- incapacitatea de concentrare;
- fundal mental constant;
- dualitatea conștiinței;
- starea de stres continuu;
- incapacitatea de a lua decizii;
- suspiciune , sugestibilitate crescută;
- insomnie;
- percepția unilaterală a ființei;
- gândire îngustă;
- somnolență crescută;
 - incapacitatea de a stabili controlul asupra propriilor gânduri;
- agresivitate , vinovăție. 


Cum să oprim dialogul intern ?
Dacă dialogul intern este productiv, controlabil și are un scop anume, atunci are o anumită valoare, în caz contrar, este necesar să îl oprim. Mintea - este doar un instrument și dacă este nevoie să o folosim, atunci o folosim, dacă nu, atunci nu supraîncărca mintea cu un chat inutil.
 Tehnici pentru oprirea dialogului intern:
În primul rând, este necesar să vă abateți atenția de la canalul verbal, să o schimbați la o altă percepție, cinestezică, imagini, sunete.
Meditația .

 Aproape toate tipurile de meditație vor fi eficiente în stoparea dialogului intern. Osho propune„observația”, ca o metodă foarte eficientă. Ea constă în faptul că trebuie doar să observi în mod conștient fluxul gândurilor tale. Din experiența personală, pot spune că de îndată ce începeți să faceți acest lucru, chatul intern încetează imediat, observația = tăcerea interioară.  De asemenea, puteți utiliza tehnica observării la distanță a realității înconjurătoare. Privește lumea ca și cum te uiți la televizor fără a interveni în ceea ce se întâmplă, fii un observator din afară. Se știe că meditația oferă abilități de a controla anumite părți ale creierului. Majoritatea practicilor de meditație au un efect pozitiv asupra stării sufletești. Trebuie doarsă alegi tehnica potrivită.

 

Activitate fizică - practici respiratorii prin care creierul este pompat activ cu oxigen. Astfel pentru oprirea DI este recomandat practicarea sportului, a tot felul de activități fizice care ameliorează eficient oboseala mentală.

Limitarea gândirii prin acțiune. Dezvoltarea conștientă a obișnuinței de a trăi după principiul „gândirii”. Cu alte cuvinte, fiecare dintre gândurile noastre trebuie completată printr-o acțiune specifică.


Efectele pozitive ale opririi dialogului intern:
- Este mai ușor de concentrat
- Lipsa gunoiului mental
- Devii mai relaxat și vei adormit rapid.

- Fără conflicte interne
- Încrederea in sine crescută
- Percepția mai obiectivă a realității fără prejudecăți subiective nerezonabile
- Absența elementară a pierderii energiei personale pe masturbarea mentală fără sens

Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES