Acasă » Blog » Prosperitate

De ce în lume există atât de mulți oameni bogați, cu talente mediocre? Și de ce oamenii deștepți sunt departe de a avea întotdeauna succes?

02 Mai 2020 70 0 Prosperitate

Cred că adesea te întrebi de ce în lume există atât de mulți oameni bogați, cu talente  mediocre? Și de ce oamenii deștepți sunt departe de a avea întotdeauna succes?

De obicei ne explicăm poziția financiară și succesul prin inelect, talent, profesionalism și munca grea depusă de-a lungul timpului, și nicidecum realizările de succes nu sunt asociate cu norocul...

Dacă, întradevăr succesul depinde de capacitățile și abilitățile personale, de ce în lume sunt atît de mulți bogați mediocri, și săraci deștepți ?!

Recent, un grup de savanți italieni au dezvoltat o simulare computerizată, care avea să determine modul în care oamenii obțin succesul material. Studiul a arătat că cei mai de succes nu au careva abilități deosebite, dar pur și simplu „sunt norocoși”

  • Succesul depindea în mare parte de „ noroc ”.

În lumea imaginară creată de cercetători, au trăit o mie de oameni care au avut diferite niveluri de talent și au lucrat în domenii diferite.

În timpul simulării, în viața lor s-au întâmplat evenimente fericite și nefericite pe care calculatorul le calcula la întâmplare.

Fiecare persoanaj de simulare avea inițial 10 unități de capital.
Depine de abilitățile fiecăruia in parte (inteligență, nivel de profesionalism și perseverență) cum va profita de oportunitățile aleatorii din viață și își va crește capitalul.

După o simulare de 40 de ani de viață (durata aproximativă a carierei unei persoane), distribuția bogăției într-un model de calculator a fost foarte similară cu situația din lumea reală. Cea mai mare parte a capitalului a fost concentrată în mâinile unui procent mic de oameni.

„Cei mai capabili eroi au obținut cel mai mare succes? Am crezut întotdeauna că ar trebui să fie așa, pentru că societatea răsplătește oameni talentați și deștepți ”, a spus participantul la cercetare, fizicianul Alessandro Pluchino.

„Dar simularea a arătat un rezultat diferit. Foarte des oamenii cu abilități medii au avut succes, care, putem spune, că au avut doar noroc. ”

„Am găsit o corelație directă între succes și soartă. O serie de evenimente fericite au contribuit la obținerea unui succes mare, chiar dacă abilitățile individuale ale unei persoane nu au fost remarcabile. O soartă fericită joacă adesea un rol mai mare în obținerea succesului decât talentul și munca.
La fel cum se întâmplă în viața reală. Cunoaștem multe exemple când personalități destul de obișnuite ating un nivel material ridicat și o viață de succes. ”

Desigur, pentru a profita de momentele norocoase care se încadrează în lotul unei persoane, sunt necesare încă anumite abilități. O persoană trebuie să fie inteligentă sau muncitoare.
Dar pentru un mare succes, talentul singur nu este suficient.
În simulările pe calculator, a existat doar un procent mic de indivizi în rândul celor care au ajuns în vârf.

  • Împărțirea banilor.

Astfel de descoperiri pot afecta modul în care instituțiile financiare și puterile distribuie oportunitățile, cum ar fi subvențiile pentru cercetarea academică.
Atunci cei mai dotați indivizi, adică acei oameni care ar putea într-adevăr să progreseze, ar primi cele mai mari șanse de a reuși.
Cercetătorii au descoperit mai multe opțiuni pentru a schimba modul în care oamenii recompensează acum oamenii de succes din societate.

De exemplu, în loc să acordați bonusuri celor care au obținut deja succes, puteți da o sumă mică de bani fiecărui membru al societății.

În simularea pe calculator, o astfel de strategie s-a dovedit a fi mai eficientă decât sistemul meritocratic de recompensare.

Chiar și atunci când doar 25% dintre persoanele alese la întâmplare au primit bani, fără a ține cont de realizările lor trecute, numărul persoanelor înzestrate care au obținut succesul a crescut semnificativ.

Această strategie s-a dovedit a fi mai eficientă decât recompensarea oamenilor de succes, deoarece, după cum am aflat deja, succesul depindea în mare parte de noroc.

Noi rareori ne gândim la ce am avut noroc, de exemplu, în ce țară și în ce familie ne-am născut.
Pe de altă parte, realizările anterioare nu garantează performanțele viitoare de înaltă performanță, avertizează economistul Alessio Biondo.

„Dacă avem în vedere că succesul în trecut este rezultatul nu numai a talentului, ci și a unei combinații de circumstanțe, atunci, analizând meritele trecute, observăm nu numai abilitățile umane, ci și norocul.”

Aceasta are implicații interesante pentru societatea în ansamblu și poate crea mai multe oportunități egale pentru toți.

„Ceea ce implică, de exemplu, îmbunătățirea educației și a asistenței medicale”, explică un alt participant la studiu, fizicianul Andrea Rapisarda.
„Atunci când oportunități diferite devin disponibile pentru mai multe persoane, în special la o vârstă fragedă, talentele ascunse sunt mai susceptibile să se dezvolte”.

  • Bogații se îmbogățesc.

Totuși, descoperirea oamenilor de știință italieni este importantă nu numai pentru politică la nivel macroeconomic, ci și pentru înțelegerea rolului unui eveniment fericit în viața fiecăruia dintre noi.

De exemplu, realizarea rolului jucat de faptul nașterii într-o țară dezvoltată sau dintr-o familie bogată în realizările noastre.
De obicei, acordăm atenție obstacolelor care apar în calea noastră spre succes, dar uităm de factorii favorabili care ne-au ajutat să devenim cine suntem.

Oamenii de știință au numit această tendință „asimetria vântului care suflă din spate, și a celui care suflă din față”. Cu alte cuvinte, ne amintim de dificultățile pe care trebuia să le depășim pe calea succesului (mișcarea împotriva vântului), dar nu am observat avantajele pe care le-am primit din întâmplare (mișcarea datorită vântului ce suflă din spate).

Atunci când diferite oportunități devin disponibile pentru mai multe persoane, persoanele cu anumite abilități au mai multe șanse să aibă succes.

În timpul studiului, participanților li s-a cerut să-și amintească un caz din viața lor în care le-a surîs norocul și  să enumere care trăsături de personalitate au contribuit la un rezultat bun.

Al doilea grup de participanți a fost solicitat să indice circumstanțele externe care au afectat evenimentul, iar grupul de control ar trebui să descrie pur și simplu experiența pozitivă.

Toți participanții la experiment au primit o recompensă în bani și li s-a propus să ofere ceva bani pentru caritate după bunul plac.

Grupul, care se gândea la motivele externe ale succesului său, a donat cu 25% mai mulți bani. Deci, atunci când oamenii își dau seama că au noroc în ceva, sunt mai capabili să facă anumite acte de caritate.

Creștera șanselor de reușită este ceva real.
Evenimentele fericite din viață - țara în care te-ai născut, părinți înstăriți, oameni pe care i-ai cunoscut - practic nu depind de controlul tău, dar sunt o combinație norocoasă de circumstanțe.
Cu toate acestea, chiar și autorii studiului menționat mai sus sunt încrezători că este foarte posibil ca fiecare din noi să-și crească șansele de succes.

„Nu neglijați nici o oportunitate din viață sau cunoștințe întâmplătoare”, recomandă Alessandro Pluchino.

„Desigur, acest lucru nu garantează un succes de 100%, dar dacă stai încuiat în camera ta, succesul cu siguranță nu îți va bate la ușă”.

Imagini
Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES