Acasă » Blog » Psihologie

Experimentul Rosenhan - despre a fi sănătos mintal în locuri pentru nebuni.

08 Iul 2020 35 0 Psihologie

Experimentul Rosenhan este un experiment celebru realizat în 1973 în SUA de psihologul David Rosenhan care a pus la îndoială validitatea diagnosticului psihiatric. Rezultatele sale au fost publicate de revista Science în articolul „Mental Healthy at the Site of Crazy People” (Sănătos mintal în locuri pentru nebuni). Această publicație este considerată un articol critic important și semnificativ asupra diagnosticărilor psihiatrice.

Experimentul s-a petrecut în două etape. 

  • Prima etapă a avut loc cu implicarea a 8 pseudo-pacienți (pacienți falși).

Rosenhan și șapte dintre colegii săi sănătoși psihic, care au fost numiți condiționat „pseudo-pacienți”, au încercat să ajungă în spitale psihiatrice, obținând o programare la medic și raportând halucinații auditive simulate. Personalul spitalului nu știa nimic despre acest experiment. Grupul de pseudo-pacienți era format din trei psihologi, un pediatru, un psihiatru, un artist și o femeie casnică; al optulea voluntar a fost însăși Rosenhan.

În timpul examenului psihiatric prealabil, fiecare pseudo-pacient a spus că aude voci străine, care sunt adesea neclare, dar după părerea lor ar fi ceva de genul „gol”, „prăpastie”, „cădere”. Aceste cuvinte au fost alese având în vedere faptul că conțineau parțial semne ale unei anumite crize existențiale și pe atunci, nu exista literatură de specialitate publicată care să permită ca aceste manifestări să fie considerate simptome ale psihozei.
Aceste persoane s-au înțeles să se prefacă că au careva dereglări psihice, iar odată ce erau internați într-un spital psihiatric, începeau să se comporte ca niște oameni complet sănătoși, și să le zică medicilor că totul este în regulă, și nu au nici un fel de halucinații. dar cu toate acestea, după spitalizare și examinare, pseudo-pacienții nuputeau părăsi spitalul psihiatric fără a urma un tratament medicamentos.Evident că medicamentele erau aruncate la toaletă de către falșii pacienți.

Toți aceștia au fost spitalizați în 12 spitale de psihiatrie situate în diferite părți ale Statelor Unite, inclusiv spitale publice degradate și slab finanțate din zonele rurale, spitale administrate de universități și binecunoscute precum și un spital privat unde a fost urmat un tratament cu plată și destul costisitor. În ciuda faptului că s-au plâns de aceleași simptome, 11 pseudo-pacienți internați în spitale psihiatrice de stat au fost diagnosticați cu schizofrenie, iar un pacient internat într-un spital privat a fost diagnosticat cu un prognostic clinic mai încurajator. , - „nebunie afectivă”. Durata șederii pseudopacienților în spitalele de psihiatrie a variat de la 7 la 52 de zile și în medie 19 zile, fiind supuși tratamentului medicamentos. Toți pseudopatienții au fost eliberați din spitale cu un diagnostic de „schizofrenie în remisie”, prin care Rosenhan dovedește că o boală psihică este percepută mai mult ca o afecțiune ireversibilă decât ca o boală care poate fi tratată, ceea ce creează o stigmă de-a lungul vieții.

În ciuda faptului că se făceau înregistrări detaliate și periodice cu privire la comportamentul personalului și al pacienților, personalul spitalului nu a identificat niciun pacient fals, în timp ce mulți alți pacienți din spitalul de psihiatrie păreau să poată recunoaște cu ușurință pe pseudo-pacienți. La primele trei spitalizări, 35 de pacienți și-au exprimat suspiciunea că pseudo-pacienții sunt sănătoși și credeau că acești pacienți sunt cercetători sau jurnaliști care efectuează cercetări în spital.

  • Experimentul fără implicarea pseudo-pacienților

După publicarea rezultatelor experimentului cu implicarea pseudo-pacienților, mulți psihiatri s-au revoltat, spunând că ei nu vor cădea nici odată în această plasă și că pot identifica cu ușurință orice șarlatan.
Astfel Rosenhan a decis să petreacă acest experiment într-un cunoscut spital, care avea propria sa bază de cercetare și formare. Angajații acestui spital au făcut cunoștință cu rezultatele experimentului precedent, și erau absolut convinși că astfel de erori, nu pot fi repetate în instituția lor. Rosenhan s-a înțeles cu acești „specialiști” că, în termen de trei luni, unul sau mai mulți pseudo-pacienți vor încerca să se interneze la ei în spital, astfel încât fiecare pacient care va veni va fi evaluat, luând în considerare probabilitatea ca acesta să fie un pacient fals. Din numarul toatal de 193 de pacienți, au fost identificați 41 de pacienți fași, iar alte 42 de persoane erau suspectate că simulează. 
Iar acum puneți-vă centura, și țineți-vă bine, în realitate, Rosenhan nu a trimis nici un pseudo-pacient la acest spital și toți pacienții suspectați de personal că simulează erau de fapt bolnavi. 
În baza rezultatelor obținute, s-a ajuns la concluzia că „niciun diagnostic care duce prea ușor la astfel de erori semnificative nu poate fi sigur”. În studiile efectuate de alți specialiști, au fost obținute rezultate similare, care indică neîncrederea în diagnosticul psihiatric.

Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES