Acasă » Blog » Istorie

Kirk Kerkorian - întruchiparea visului american, un om fară studii finisate care a devenit un investitor legendar.

27 Iun 2020 46 0 Istorie

Amprenta lăsată de Kirk Kerkorian în domeniul afacerilor - un om fară studii finisate, boxer iar mai apoi pilot. Persoana care a devenit regele Las Vegasului și un investitor legendar.
Kirk Kerkorian, miliardarul american și fondatorul unuia dintre cele mai mari lanțuri de jocuri de noroc, MGM Resorts International, a fost numit Regele Las Vegasului. El a fost cel care a jucat un rol important în transformarea orașului din pustiu într-o Mecca turistică și capitala jocurilor de noroc din Statele Unite, unde mulți înflăcărați și-au lăsat averi întregi. Acum, Las Vegas uimește vizitatorii cu avalanșe de publicitate, lux și o multitudine de unități de jocuri de noroc, iar Kerkorian își amintea de vremurile când erau doar două hoteluri aici.

Kerkorian a pariat pe Las Vegas și a câștigat. În 2015, el s-a clasat pe locul 393 pe lista Forbes, averea lui fiind estimată la 4,2 miliarde de dolari. Din cauza crizei economice din 2008, averea lui Kerkorian s-a micșorat de aproape 4 ori. Dar asta nu l-a dezamăgit. Într-un interviu din 2011, acortat pentru revista Bloomberg, el a spus că nu-și poate aminti nici o afacere eșuată. Și regretă doar că a fost nevoit să renunțe la tenis și la conducerea automobilului din cauza problemelor de sănătate la vârsta 92 de ani.

  • Omul care s-a făcut singur

Kerkorian este întruchiparea visului american. S-a născut în California în 1917 în familia unui fermier imigrant din Armenia. Familia sa a trebuit să se mute de 20 de ori când era copil.
În copilărie, Kerkorian practica boxul, mulți i-au prezis un viitor mare în ring. Acesta a câștigat 29 din 33 de lupte. La vârsta de 16 ani, pentru box, chiar a renunțat la școală, iar mai apoi a renunțat la sport - fiind atras de cer. A absolvit școala de zbor și a primit licența de pilot. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kerkorian s-a înrolat în Forțele Aeriene ale SUA și s-a angajat în livrarea de aeronave din Canada către Marea Britanie. Acestea fiind considerate zboruri destul de periculoase, a scris ziarul The Wall Street Journal.  
După al doilea război mondial, când guvernul american a început să vândă aeronave la prețuri excesiv de mici, Kerkorian a început să le cumpere. Drept urmare, în 1947, a avut prima companie aeriană - Transinternational Airlines, pe care ar fi cumpărat-o cu 60 de mii de dolari SUA. Cel mai activ zbor fiind transportul jucătorilor de noroc, din Los Angeles la Las Vegas. Mai târziu el a putu să-și vândă compania aeriană cu 104 milioane de dolari americani.
Apoi s-a apucat de afaceri și de jocuri de noroc. În 1967, Kerkorian a cumpărat hotelul Flamingo pre-falimentat din Las Vegas cu 13 milioane de dolari și a construit Hotelul Internațional, care la acel moment a devenit cel mai mare hotel din lume. Ulterior, ambele hoteluri au fost vândute către Hilton Hotels Corporation și au fost redenumite în Las Vegas Hilton și Flamingo Hilton. În 1969, a construit MGM Grand în Las Vegas, cel mai mare hotel din lume, iar în 1973 a deschis primul cazinou MGM Grand.
 A achiziționat acțiuni de control ale companiei aeriene Western Airlines și a studioului de film Metro-Goldwin-Mayer (MGM). Din acel moment, au început să-l numească un investitor perspicace. În 1976, Kerkorian a fondat compania de investiții holding Tracinda Corporation.

  • Cel mai important este să vinzi la timp

Între ani 1969-2004. Kerkorian a cumpărat și vândut studioul de film MGM de trei ori și de fiecare dată a obținut profit. În 1986, l-a vândut lui Ted Turner, dar l-a cumpărat înapoi câteva luni mai târziu, sacrificând celebra bibliotecă de film. În 1990, l-a vândut din nou - de data aceasta finanțatorului italian Giancarlo Paretti. Dar acesta din urmă a fost acuzat de fraudă financiară, ca urmare MGM a fost revândut în 1992 către Credit Lyonnais. Pentru a treia oară, Kerkorian a cumpărat studioul de film în 1996. Și ultima dată l-a vândut în 2005 companiei Sony, dar a păstrat 55% din complexul de divertisment MGM Mirage.
Cea mai bună afacere Kerkorian o consideră vânzarea de terenuri pentru construcția cazinoului și a hotelulului Caesars Palace din Las Vegas, pe care le-a cumpărat în 1962 cu 960.000 de dolari, iar în 1968 le-a vândut pentru 5 milioane de dolari.

Kirk Kerkorian nu a inventat un produs anume, cum ar fi Bill Gates, nu a construit în mod constant active de zeci de ani, precum Warren Buffett, nu s-a concentrat doar pe industria divertismentului, ca și Sumner Redstone, dar a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din Los Angeles, datorită faptului că Am cumpărat și vândut constant și a făcut-o mai ales la timpul potrivit.

Întrebat de Bloomberg, într-un interviu din 2011, unde sau în ce ar investi acum, el a răspuns: „Acum este greu să găsești noi oportunități. Probabil, acest lucru este mai bine cunoscut de către tinerii care înțeleg mai mult în tehnologia de ultimă generație decât mine. Sunt un reprezentant al școlii vechi ”. Părea să regrete puțin că trecuse timpul afacerilor în care reușise. În alte afaceri, după cum a recunoscut el, nu prea înțelegea.

Kerkorian nu iubea să participe la adunările acționarilor ale companiilor la care deținea cota parte. El a recunoscut că a vizitat doar câteva dintre ele. 
"Am prieteni cu care mă cunosc de 30–40 de ani și aș prefera să vorbesc cu ei decât să întâlnesc niște oameni noi", a spus el pentru revista LA Review. Printre prietenii săi se numărau Frank Sinatra și Carey Grant, care erau deseori văzuți în compania sa la restaurante sau la mesele de jocuri de noroc din Las Vegas.

  • Caritate

Kerkorian în anii 80. a început să cheltuie mult pentru caritate. La început a făcut acest lucru prin intermediul fondului de investiții Tracinda Corporation, dar în 1989 a fondat Lincy Foundation. Kerkorian nu a uitat patria strămoșilor săi și a finanțat o serie de programe în Armenia, inclusiv proiecte în domeniul tehnologiilor înalte și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. El a adus o mare contribuție la eliminarea efectelor cutremurului la epicentrul din Spitak. În doar 22 de ani de  existență a fundației, s-au cheltuit peste 200 de milioane de dolari pentru finanțarea diferitelor proiecte din Armenia.
Fundația sa a donat bani și pentru dezvoltarea Statelor Unite. Astfel, în 2006, fondul a alocat peste 8,8 milioane de dolari Fondului Three Square Food Bank din Las Vegas. În 2009, Kerkorian a donat 14 milioane de dolari institutului de strângere de fonduri de la Universitatea Nevada din Las Vegas.

Kirk Kerkorian a încetat din viață la 16 iunie 2015, la vârsta de 98 de ani.

Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES