Acasă » Blog » Istorie

Marele Zid Chinezesc - o creație grandioasă a poporului chinez, construcția căruia a durat mai bine de 2 mii de ani

14 Iun 2020 52 0 Istorie

Aproape fiecare din noi a auzit despre Marele Zid Chinezesc, dar haideți să aruncăm o privire mai atentă asupra principalului punct de atracție chinezesc, care este lungimea oficială și neoficială, de ce este numit și cel mai lung cimitir, vedeți câteva fotografii vechi, istoria și motivul construcției și câteva fapte interesante.

Inițial, zidul a fost conceput ca o structură defensivă care avea menirea de a proteja poporul Chinez împotriva atacurilor de către nomazi. În China, multe regate și principate și-au construit ziduri protecție, dar separat. Însă în secolul III î.Hr., a existat o unificare a acestor mici regate sub controlul dinastiei Qin. Împăratul Qin Shi Huang a decis să îmbine toate eforturile poporului chinez și astfel a pus bazele construcției Marelui Zid Chinezesc.

Conform legendelor, cel puțin 300 de mii de oameni au lucrat la contrucția zidului - întreaga armată a împăratului. Potrivit altor surse, aproximativ două milioane de oameni au fost implicați. Construcția a început în 221 î.Hr. Cea mai mare parte a zidului a fost construită în perioada dinastiei Qin. Fortificațiile deja construite separat de către principate, au fost combinate într-o construcție comună. În plus, au fost ridicate și turnuri de veghe. Scopul lor era să anunțe armata și populația despre înaintarea inamicilor. Dacă alarma era pe timp de noapte, atunci știrea se transmitea cu ajutorul unui foc aprins, alternativ de la un turn la altul. Și dacă acest lucru s-a întâmplat în timpul zilei, atunci semnalul era transmis cu ajutorul fumului. Pe întreaga lungime a zidului, există aproximativ 25 de mii de turnuri. Inițial, movile obișnuite de pământ aveau rolul de barieră, iar mai apoi au fost înlocuite cu piatră și cărămidă, formând construcția zidului.

Sunt multe povești despre constructorii morți, însă numărul exact al victimelor nu este cunoscut. Experții presupun că este vorba de cel puțin o jumătate de milion. Motivul principal fiind condițiile grele de muncă. Multe legende povestesc despre constructorii care au murit aici, despre soțiile lor, care nici nu-și puteau îngropa în mod adecvat soții. În prezent, multe oseminte se găsesc printre fragmentele pereților, ceea ce indică că înmormântarea lor avea loc direct în pereți.

Marele Zid Chinezesc mai este numit și cel mai lung cimitir din lume

Pe întreaga perioadă a existenței sale, zidul a fost restaurat de mai multe ori de către dinastiile Han și Sui. Fiecare conducător a contribuit cu ceva propriu la reconstrucția zidului. Sub stăpânirea dinastiei Ming, Marele Zid Chinez a luat forma în care se află astăzi, formând astfel și capitala statului la Beijing. Aceasta a fost o perioadă în care construcțiile au fost ridicate din cărămidă și blocuri de piatră, datorită cărora rezistența structurii a crescut. 
Fără a subestima măreția acestei construcții grandioase, totuși trebuie să recunoaștem că zidul nu a putut face față sarcinilor defensive. Însăși poporul chinez nu a ascuns faptul că numărul de victime umane și resursele financiare cheltuite a fost complet nejustificate.

Dacă e să ne bazăm pe  informațiile oficiale, zidul are o lungime de 8.851,9 km, iar lungimea totală, ținând cont de diviziuni, este de 21.196,18 km. În general, dimensiunea zidului a provocat o mulțime de controverse și discuții, fiind dezvoltate mai multe mituri și legende. Unul dintre mituri menționat într-o scrisoare de către anticarul britanic William Stukeley, în anul 1754, este că zidul poate fi văzut de pe lună. Doar strămoșii au putut crede în ea, iar în lumea modernă, în epoca progresului tehnologic, acest mit a fost ușor risipit. După anii 50' mitul a început să se răspândească, deși el a fost demontat de toate misiunile spațiale ce au ajuns pe Lună, echipajele spunând că Marele Zid nu este vizibil nici măcar de pe orbită.

Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecție guvernamentală din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mică porțiune din zid a fost reabilitată și accesibilă turiștilor.
Chinezii sunt mândri pe bună dreptate de comoara națională ca - Marele Zid Chinezesc. Este o carte de vizită a țării, care primește aproximativ 40 de milioane de turiști anual din întreaga lume.

Chinezilor le place să repete fraza pe care a spus-o Mao Zedong, care spunea: „Cel care nu a urcat pe Marele Zid nu este un chinez adevărat.” Acest mesaj atrage nu doar chinezii adevărați, dar și turiștii străini. Toți vor să viziteze o construcție minunată, a cărei înălțime este de aproximativ 10 m, iar lățimea în diferite secțiuni este de până la 8 m. Dar, de dragul peisajelor magnifice care se deschid de la înălțimea zidului, merită să parcurgi o urcare nu prea ușoară. 

Fapte interesante:

  • Mortarul folosit era produs din piatră de calcar arsă amestecat cu amidonul din orez. La construcția interioară a zidului se folosea un amestec de argilă nisip și piatră cioplită. 
  • Grosimea zidului este foarte diferită, astfel de exemplu în regiunea Peking, zidul are o grosime între 4 și 8 m, la coama zidului 8, iar la bază 10 m grosime; 
  • Marele Zid Chinezes poartă pe bună dreptate numele celui mai lung cimitir din lume;
  • construcția este una dintre cele mai populare atracții din lume printre turiști, fiind vizitată anual de aproximativ 40 de milioane de oameni; 
  • construcția a durat peste 2 mii de ani. primele fragmente au fost ridicate în secolul al VIII-lea î.Hr.;
  • se spune că în procesul de ridicare a zidului, lucrătorii chinezi au făcut o invenție pe care oamenii moderni o folosesc activ. Acesta este un dispozitiv pentru transportarea materialelor ceea ce noi numim astăzi - roabă;
  • Datorită dimensiunii sale impresionante, îngrijirea pereților reprezintă un efort extraordinar. Până în prezent, două organizații s-au ocupat de reconstrucția zidului.
Imagini
Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES