Acasă » Blog » Istorie

Muntele Rushmore - memorialul celor 4 președinți sculptați în stâncă. Cum și de ce a fost construit ?

01 Iun 2020 46 0 Istorie

Memorialul Naţional „Mount Rushmore” este situat în masivul Black Hills, la sud-vest de orașul Keyston în Dakota de Sud, SUA. Muntele respectiv este cunoscut prins sculpturile de 18,6 metri înălțime sculptate în roca sa de granit care-i reprezintă pe patru dintre primii președinți ai SUA: (poza de la stânga la dreapta): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln. 

Înainte de colonizarea Americii în limba triburilor Lakota care trăiau în această zonă, acest munte se numea „Șase Strămoși”, dar a fost redenumit în 1930 în onoarea lui Charles Rushmore, un om de afaceri american care a organizat expediția, și a vizitat pentru prima dată această zona în 1885. De asemenea, el a alocat 5.000 de dolari pentru construcția sculpturilor președinților - considerată cea mai mare donație unică pentru Statele Unite la acea vreme.

Muntele Rushmore în forma sa naturală.

Lucrările au fost efectuate în perioada anilor 1927-1941 sub conducerea sculptorului Gutzon Borglum. Gutzon a început acest proiect în 1927, când avea deja 60 de ani. În ciuda faptului că sculptura a fost creată atât de mult timp, a costat doar 1 milion de dolari. Și cu toate că munca s-a desfășurat în condiții dificile, nu a fost pierdută nici o viață umană în timpul construcției. 
Finalizarea construcției monumentului nu a fost deloc ușoară. Pentru a curăța roci mari, era nevoie de dinamită. În primul rând, muncitorii au sculptat blocuri ovale care au servit drept bază pentru crearea chipurilor. Apoi, experții săpau prin explozie roca la o distanță de câțiva centimetri față de măsurătorile efective. Mai departe, pentru a tăia în cele din urmă contururile chipului, au folosit ciocane pneumatice, baroase, pene și cuie. În timpul acestui proces, au fost exportate aproximativ 360 de mii de tone de roci. Inițial, ei doreau să facă ca președinții să fie în talie, dar nu erau suficienți bani.

În derularea proiectului „Mount Rushmore”, Borglum a dorit să creeze ceva măreț în onoarea acestor patru președinți. Dar, în plus, a vrut să amintească idealurile înalte pe care fiecare dintre ei le-a adus Statelor Unite ale Americii. 
Astfel, George Washington a fost ales pentru că el, potrivit lui Borglum, a condus națiunea către democrație, Thomas Jefferson - pentru că a creat Declarația de Independență, Abraham Lincoln - pentru că a pus capăt sclaviei în Statele Unite, și Theodore Roosevelt, care a fost ales însuși de Borglum, pentru că a contribuit la construcția Canalului Panama, precum și la protecția statului și a afacerilor.
Interesant este faptul că chipul lui Theodore Roosevelt este mai adânc decât restul președinților, deoarece prea multă masă de rocă a fost spartă în timpul exploziei.
Pentru a sculpta chipurile celor patru președinți, Gutson Borglum a avut nevoie de mai mult de 14 ani și aproximativ 400 de lucrători. Pentru a ajunge în vârful monumentului, muncitorii au trebuit să urce 506 trepte.
În prezent, Memorialul este monitorizat pentru prevenirea apariţiei fisurilor şi ale altor deteriorări.

Imagini
Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES