Acasă » Blog » Calatorii

Penska Skala - monument geologic de o frumuețe rară și o atracție turistică majoră din Cehia.

10 Mai 2020 76 0 Calatorii

Panská skála este un reper natural situat în apropierea orașului Kamenický Šenov din Regiunea Liberec, în nordul Cehiei. Numele poate fi tradus ca „Stânca Domnului”. Datorită aspectului său, este cunoscut și sub denumirea de Varhany („organe de țeavă”). Coloanele sale bazilice hexagonale ating până la 12 m și seamănă cu cele din faimosul Giant's Causeway din Irlanda de Nord.

Panská skála acoperă o suprafață de 1,26 km² (0,48 mp) în apropierea drumului de la Kamenický Šenov la Nový Bor. Baza stâncii este de cca. 560 m (1837 ft) deasupra nivelului mării și vârful la 597 m (1.958 ft) deasupra nivelului mării. Se estimează că coloanele de bazalt au apărut acum aproximativ 30 de milioane de ani, ca urmare a activității vulcanice. Există un mic lac în depresiune, la poalele stâncii.

Panská skála a fost declarat monument geologic protejat în 1895, fiind primul astfel de sit din Cehia (la acea vreme parte a Imperiului Austro-Ungar). Cu toate acestea, protecția nu a fost foarte strictă și roca a continuat să fie utilizată ca o carieră. În 1914, autoritățile au achiziționat zona de la proprietarii privați și au interzis extragerea rocilor. După al doilea război mondial, guvernul cehoslovac a extins protecția Panská skála. În prezent, este o atracție turistică majoră a Kamenický Šenov.

 

Imagini
Recomandări:
  Pamukkale - Izvoarele termale din Turcia, un loc incredibil creat de natură (Foto, Video)
  20 Mai 2020 65

  Pamukkale, în traducere din limba turcă „Castel de Bumbac” - aceasta este o acumulare de izvoare termice
   din Denizli, în sud-vestul Turciei. Specificul lor este că sunt izvoare termale cu o concentrație foarte mare de oxid de calciu. De aceea au un aspect atât de fabulos.

  Mai mult
  Caminito del Rey - cel mai periculos traseu din lume (Foto + Video)
  05 Iul 2020 45

  Caminito del Rey este o pasarelă pietonală de peste trei kilometri lungime (pe lângă 4,8 kilometri de acces), atașată de stâncă în interiorul unui canion, cu o lățime de doar un metru, atârnând până la 105 metri înălțime deasupra râului, pe pereți aproape verticali.

  Mai mult
  Un călător care nu zboară cu avionul, a vizitat 200 de țări în 4 ani.
  10 Mai 2020 62

  Graham Hughes - un călător englez care a vizitat peste 200 de țări ale lumii, fără să folosească vreodată un avion. Pentru realizările sale originale, Hughes a intrat în Cartea recordurilor Guinness (Guinness World Record) ca persoană care a vizitat 133 de țări într-un singur an cu transportul terestru.

  Mai mult
  Cascda Bigăr o minune din România. (Foto + Video)
  21 Iun 2020 54

  Cascda Bigăr este una din numeroasele frumuseți pe care natura ni le pune la dispoziție. În septembrie 2010, un ghid turistic internațional, National Geographic Traveler - Romania, făcea pentru întâia oară prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate. Imaginile spectaculoase au făcut înconjurul lumii, iar presa internațională nu a ezitat să o includă într-un top al celor mai frumoase cascade naturale din lume.

  Mai mult
  Suricata - un animăluț drăguț și amuzant ... (Foto + Video)
  28 Iun 2020 38

  Vă mai amintiți de drăguțul Timon din serialul animat „Timon și Pumba”? Acesta este o suricata - un mamifer mic, membru al familiei mangustelor. De ce în poze apar mereu amuzante stând în picioare ? Unde se îndreaptă privirea lor? Ești curios să afli detalii despre viața acestor animale, și de ce  mai sunt numite și „îngerul soarelui.”

  Mai mult
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES