Acasă » Blog » Curiozități

Suricata - un animăluț drăguț și amuzant ... (Foto + Video)

28 Iun 2020 38 0 Curiozități

Vă mai amintiți de drăguțul Timon din serialul animat „Timon și Pumba”? Acesta este o suricata - un mamifer mic, membru al familiei mangustelor. De ce în poze apar mereu amuzante stând în picioare ? Unde se îndreaptă privirea lor? Ești curios să afli detalii despre viața acestor animale, și de ce  mai sunt numite și „îngerul soarelui.”

Suricatele sunt rozătoare din familia mangustelor, ce locuiesc în familii numeroase din deșerturile sud-africane din Kalahari și Namib. Ocupația de bază a unui clan de suricate este vânatul reptilelor, și a insectelor ,dar și a unor animăluțe mici. Puii deja de la o lună însoțesc adulții la vânătoare. Scorpionii otrăvitori sunt o delicatesă preferată pentru aceste animale. Este curios faptul că suricatele au dezvoltat imunitate la veninul scorpionilor și șerpilor. Animalele acestea sun destul de curajoase, în grup pot vâna chiar și cobra.

În timpul vânătoarii, câțiva membri sunt puși ca santinele care ar trebui să avertizeze întregul clan în caz de pericol. Nu în zadar localnicii numesc suricatele „ santinela deșertului” pentru vederea lor ascuțită și simțul delicat. „Santinela” stă de pază și inspectează cu atenție împrejurimile. Cu un țipăt ascuțit poate semnala apropierea unui prădător. Apoi, neînfricatele manguste se agață strâns unul de celălalt, se ridică pe picioarele posterioare și ridică militant cozile, pentru al speria pe inamic cu aspectul lor. Și dacă inamicul nu se retrage, atunci suricatele se repezesc la atac, ca niște samurai adevărați. Se tem de păsările de pradă, fiind cunoscut faptul că se ascund chiar și când trec avioanele pe deasupra lor.

Vizuinile adânci ale suricatelor sunt similare unor orașe subterane, în care pot exista sute de ieșiri la suprafață. Zona lor de trai poate ajunge la trei kilometri. Un clan poate avea până la 30 de membri. La conducere se află femela dominantă, doar ea are dreptul să aducă pe lume urmași.

Dimineața „clanului” începe cu mângâieri reciproce și cu băi de soare. Cu lăbuțele lăsate pe burtă și sprijininduse în coadă, un mangust stă și privește spre soarele arzător. Cercurile negre din jurul ochilor absorb excesul de lumină, iar soarele nu dăunează rozătoarei, ci doar beneficiază. Deoarece, blana de pe burta animalului este foarte subțire, baia de soare este necesară pentru a se încălzi mai repede dimineața, după o noapte rece petrecută sub pământ. 

Suricatele sun animale foarte sociabile. S-a observat recent că strigătele suricatelor ar putea purta anumite înțelesuri, strigăte specifice indicând apropierea șerpilor, păsărilor prădătoare sau altor prădători. Modul de funcționare al acestor strigăte încă nu este clar.

Conform credinței populare africane (în special în Zambia), suricata este, de asemenea, cunoscută ca îngerul soarelui și se consideră că proteja satele de diavolul lunii sau de vârcolac despre care se credea că atacă vitele rătăcite sau sătenii singuri.
Aceste animăluțe au reușit în egală măsură se îndrăgostească de ele atât în ​​viața reală, cât și pe ecrane. Și-au lăsat amprenta atât în cărțile pentru copii, precum și în unele desene animate sau chiar filme care permanent au rolul de a ne amuza.

Imagini
Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES