Acasă » Știri » Externe

Începând din ianuarie 2021, cetățenii din UE, nu vor mai avea drept de muncă automat în Marea Britanie

21 Mai 2020 21:02 66 0 Externe

La trei luni și jumătate după Brexit, Camera Comunelor trece la fapte: este vorba de un nou sistem de imigrare, prin care se urmărește reducerea numărului imigranților - mai ales al celor slab calificați.

Camera inferioară a Parlamentului de la Londra a adoptat proiectul de lege prin care se pune capăt, în Marea Britanie, libertății de mișcare a forței de muncă europene. Documentul a fost adoptat cu majoritatea de voturi deținută de conservatorii premierului Boris Johnson. 351 de deputați au votat pentru noua lege, 252 împotriva ei.

Legea prevede că, începând din ianuarie 2021, cetățenii din UE, dar și din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția nu mai au drept de muncă automat pe piața britanică a muncii.
Aceste planuri reprezintă cea mai amplă reformare a legii migrației în Marea Britanie din ultimii 50 de ani. Deocamdată, economia britanică depinde în mare măsură de lucrătorii străini, mai ales de cei din estul Europei, printre care și cei români. Aceștia lucrează cu precădere în construcții și în sectorul sanitar.

Tocmai la aceste aspecte face trimitere și opoziția laburistă, care respinge ferm noua lege. Guvernul va fi obligat să aplice numeroase excepții în aplicarea noului sistem, ceea ce l-ar face lipsit de importanță, explică politiciana laburistă specialistă în probleme interne Diane Abbott. Numeroase asociații, precum cele ale fermierilor și hotelierilor, atrag atenția că există riscul unei penurii majore de forță de muncă.

 Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană anul acesta pe 31 ianuarie, după ce a făcut parte timp de 47 de ani din blocul comunitar. Până la sfârșitul anului este în vigoare o perioadă de tranziție, în care Regatul Unit rămâne parte din piața unică și din uniunea vamală, respectând în acest timp reglementările din UE.

Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES