Acasă » Știri » Actual

Mineriada din iunie 1990 - una dintre cele mai violente și misterioase manifestații din istoria recentă a României.

13 Iun 2020 12:23 45 0 Actual

Mineriada din iunie 1990 este una dintre cele mai violente și misterioase manifestații din istoria recentă a României. Acțiune caracterizată prin manifestațiile din Piața Universităţii şi oameni instigaţi la violenţă împotriva Opoziţiei civice şi politice. Rezultatul ecestei diversiuni: morţi şi răniţi, devastarea unor clădiri ale Ministerului de Interne şi SRI , întreruperea emisiei Televiziunii Publice, singură la acel moment.

Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.

Se pare că după revolta minerilor din 1977, Valea Jiului a fost permanent supravegheată și păzită de Securitate, inclusiv prin înlocuirea adevăraților mineri cu securiști.
Minerii au ajuns în București în 14 iunie 1990, pentru a înăbuși manifestațiile violente din 13 iunie 1990, conduse de protestatarii din Piața Universității.

Desfășurarea evenimentelor:

  • 13 iunie

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile protestatarilor aflați în Piață și au făcut arestări.
În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile: "IMGB face ordine!" și "Moarte intelectualilor!", "Noi muncim, nu gândim!". Cu toate astea s-au retras și au defluit spre o altă zonă necunoscută.  La îndemnul unor tineri atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au atacat mulțimea.
Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuzele poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI. A existat o înregistrare a generalului Mihai Chițac în care acesta dădea ordin ca autobuzele să fie aprinse chiar de Poliție.
La televiziune se difuzează un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.
În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

  • 14 iunie

Printre cei peste 10.000 de mineri din Valea Jiului sub comanda lui Miron Cozma, care au sechestrat garnituri de tren ca să ajungă la București, s-au aflat o mulțime de securiști care au incitat la violență, la ordinele primite de la Iliescu. Ei au indicat sediile partidelor istorice și ziarele de opoziție care trebuiau devastate, ei au arătat cu degetul punctele nevralgice ale Capitalei, persoane foarte active ale manifestației din Piața Universității, printre care și mulți intelectuali cu nume cunoscute, pe care Securitatea le filmase zi de zi, arhivîndu-le în dosare strict secrete. 
Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanților, pe platoul din fața Teatrului Național. Imediat au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie și au devastat o colecție unică în Europa de flori de mină și zăcăminte geologice ca și sediul Ligii Studenților. O soartă asemănătoare au avut și Facultatea de Litere și cea de Matematică, dar și Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroși profesori au fost bătuți...

În zonă, minerii au mai devastat sediile PNȚCD și ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme și de unde au furat tot ce se putea fura.
 În câteva ore Bucureștiul era complet pacificat și haosul a coborât pe străzile unde puterea era deținută de aceste grupări paramilitare, care colaborau cu Poliția și SRI. Toți intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcați cu haine fistichii au fost bătuti, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.

  • 15 iunie

La orele prânzului minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo, unde șeful statului, președintele ales recent Ion Iliescu le-a mulțumit „ pentru acțiunea lor vitejească prin care au salvat democrația din România”. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord, și transportați în Valea Jiului.

Numărul victimelor este controversat. Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților este de 746 iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată. Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”, a declarat că „Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnești și Străulești. Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morților este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent și nu a existat nicio poziție oficială împotrivă”

După aproape 20 de ani de anchete, întrerupte și reluate în funcție de normativele politice, în 2009 dosarul a fost clasat. Abia după mai multe procese la CEDO, inițiate de președintele Asociației „21 Decembrie“, Teodor Mărieș, dosarul a fost redeschis în anul 2014. Tergiversările și presiunile politice au făcut ca abia în 2017 dosarul mineriadei să ajungă pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Președinta ÎCCJ Cristina Tarcea a declarat la vremea respectivă că „având în vedere că sunt de audiat 1.500 de victime şi 600 de martori, începerea procesului va dura cel puțin un an și jumătate“. Așa s-a și întîmplat. Numai că în mai 2019 dosarul a fost retrimis Parchetului General, Secția Parchetelor Militare. În februarie 2020, Înalta Curte a făcut publică și motivarea deciziei, în care se spune că rechizitoriul a fost lipsit de claritate, probele au fost administrate cu încălcarea procedurii, iar inculpaților le-a fost încălcat dreptul la apărare.

Mineriadă este termenul generic cu care sunt denumite violențele exercitate de mineri în România postdecembristă. În total au avut loc șase mineriade:

  1. Mineriada din 28-29 ianuarie 1990
  2. Mineriada din 18-19 februarie 1990
  3. Mineriada din 13-15 iunie 1990
  4. Mineriada din 24-28 septembrie 1991
  5. Mineriada din 4-23 ianuarie 1999
  6. Mineriada din 16-17 februarie 1999
Imagini
Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES