Acasă » Știri » Moldova

R.Moldova - Veaceslav Platon supranumit și „Raiderul nr.1 din CSI” a fost eliberat din arest

15 Iun 2020 21:25 55 0 Moldova

Veaceslav Platon supranumit în presă „Raiderul nr.1 din spațiul CSI” a fost eliberat din arest, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis. Decizia a fost pronunțată luni, 15 iunie, iar la câteva ore acesta a fost eliberat.

Pe data de 18 mai curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă a declarat că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc.

Ulterior, în spațiul public au fost scurse mai multe secvențe video din cadrul audierii lui Veaceslav Platon, în care acesta spune că ar trebui „de intrat în Victoriabank” și că există suficiente dovezi. Platon a mai prezentat o schemă prin care statul ar putea obține 40% din acțiunile „Victoriabank”, la care procurorul general a comentat: „Asta este în stil banditesc, Slava”. Drept răspuns, Platon dă asigurări că totul este corect și conform legii: „Legea ne permite. Dacă legea ne permite, noi doar suntem juriști și ne apărăm statul. Ei au nimerit în asta, să răspundă. Sunt mari, grași și plini de bani, lasă să se împartă cu statul R. Moldova”. 
Într-un final, Platon mai spune că înțelege că el va fi cel care va trebui să pregătească cererea de chemare în judecată.

După eliberarea sa Platon a declarat că : „Au fost patru ani de luptă pentru surpaviețuire și împotrivire față de regimul lui Plahotniuc, nu a fost ușor. Mă voi ocupa ca în această țară să nu se mai întâmple așa ceva”.
Întrebat de jurnaliști cum anume va ajuta țara, omul de afaceri nu a oferit un răspuns concret, însă a dat asigurări că nu se va implica în politică.
Nu mă voi implica în politică. Scopul meu este restabilirea dreptății, întoarcerea banilor furați, dar și curțarea țării de elemetele plahotniuciste. Lupta cu Plahotniuc. Peste tot. Pe toate dimensiunile puterii, societății și instituțiilor publice”, a declarat Platon.

Totodată, Veaceslav Platon susține că nu va cere despăgubiri de la stat pentru că a stat după gratii, figurând într-un dosar „falsificat în totalitate”. 

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.
În 2017, judecătorii l-au condamnat pe Veaceslav Platon și într-un alt dosar, la 12 ani de închisoare. Potrivit actului de inculpare, pe parcursul anului 2016, Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi organizat sustragerea mijloacele financiare deţinute pe conturile companiilor prenotate.
Grupul nu ar fi reușit să-și pună în aplicare schema, fiind reţinuţi. Cele două pedepse urmează să fie comasate.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”.  În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES