Acasă » Știri » Actual

Sezonierii români în Germania sunt nemulțumiți, guvernul de la Berlin promite să facă ordine.

23 Mai 2020 10:21 47 0 Actual

În contextul pandemiei şi în plină criză a forțelor de muncă sezoniere, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Berlin a solicitat un regim special pentru muncitorii din afara Germaniei şi a obţinut aprobarea deplăsării a circa 80.000 de persoane până la finele lunii mai. Însă, pe lângă numeroase prevederi suplimentare, fermierii germani se obligă să asigure așa numita „carantină activă” pentru personalul care sosește în această perioadă în Germania.

 Într-o scrisoare internă adresată Bundestagului, pe 5 mai, responsabila pentru agricultură din cadrul guvernului de la Berlin, Julia Klöckner, prezenta detaliat informaţii despre obligaţiile angajatorilor în contextul pandemiei, menţionând că aceştia sunt responsabili de menţinerea personalului în primele 14 zile în interiorul fermelor.

Sezonierii români din Bornheim nemulțumiți de condițiile de muncă

Zeci de muncitori sezonieri români de la o fermă intrată în insolvență din Bornheim, în apropiere de orașul Bonn, au protestat la începutul acestei săptămâni față de condițiile precare de muncă, de cazare și pentru că nu și-au primit salariul promis.
Unii angajați de la ferma Ritter, declară că după o lună de muncă au primit doar 300 euro. Deși, potrivit înțelegerilor cu angajatorul, oamenii ar fi trebuit să primească în jur de 3 euro pentru fiecare ladă de căpșuni culese - media zilnică fiind de aproximativ 50 de lăzi.

Potrivit administratorului judiciar al firmei Ritter, Andreas Schulte-Beckhausen, care este citat de ziarul General-Anzeiger din Bonn, cele câteva sute de euro primite până acum de muncitori nu reprezintă decât "avansul". 
În legătură cu acest din urmă aspect, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la București, Oana Darie, a declarat, marți seară, într-o intervenție la TVR, că pentru românii care doresc să revină în țară, autoritățile vor pune la dispoziție o cursă aeriană de tip charter.

Nereguli în industria cărnii 
Guvernul de la Berlin insistă că forța de muncă din străinătate trebuie protejată în mod special, pentru că adesea, aceste persoane nu au cunoștințe suficiente de limba germană și nu își pot găsi singure o locuință pe piața imobiliară din Republica Federală.

Reacția autorităților germane a fost provocată de fapt de sutele de cazuri de infectare cu coronavirus în rândul lucrătorilor unor mari abatoare din numeroase landuri germane: Baden-Württemberg, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Vestfalia, Bavaria și Schleswig-Holstein. Se crede că numărul mare de infectări în acest sector se datorează condițiilor insalubre de trai ale muncitorilor și nerespectării regulilor de igienă. 

Contracte de muncă prin firme intermediare vor fi interzise

De menționat că, pe fondul neregulilor semnalate în industria cărnii, cabinetul de la Berlin a hotărât miercuri, 20 mai, îndepărtarea firmelor de subcontractare din această industrie. 
"Programul de Sănătate și Securitate a Muncii în Industria Cărnii" prevede interzicerea contractelor prin firmele subcontractoare în această industrie
De la 1 ianuarie 2021, aceste contracte de muncă prin firme intermediare vor fi interzise, la fel ca și angajările pe persoană fizică autorizată. Prelucrarea cărnii la firmele germane de profil va fi făcută doar de angajați direcți ai acestora.
Totodată, începând de anul viitor, cresc amenzile pentru încălcarea reglementărilor privind timpul de lucru. 

Recomandări:
Comentarii 0
avatar
Copyright © 2020 LifeX.info uCoz Design by ATHEMES